Selecteer een pagina

Introductie Hero Lift – Pil tegen polarisatie

30 mrt, 2025 | Bruggenbouwen

Inleiding

Polarisatie ontstaat meestal omdat we verontwaardigd zijn over de ander. Het sluit aan bij de theorie van dyadische moraliteit (TDM), die uitgaat van het idee dat mensen moreel verontwaardigd raken als er sprake is van potentiele schade, een dader en een slachtoffer. Die drie moeten samenkomen, omdat schade door blikseminslag, weliswaar veel verdriet op kan leveren, maar geen morele verontwaardiging. Er is immers geen aanwijsbare dader.

 

Een fundamentele vorm van schade is als je iemand het recht op bestaan ontneemt. Dat hoeft niet zo dramatisch te zijn als iemand doden, maar je kunt iemand wel minderwaardig behandelen door deze persoon in de waarden aan te tasten. Dan ontneem je iemand al een deel van het recht om te bestaan. Daarom is het belangrijk om iets te begrijpen van waarden.

1. Waarden

Waarden zijn, zoals men in de motivatiewetenschap noemt, ‘cognitieve representaties van de innerlijke drijfveren’. Simpel gesteld gaat het om het verhaal dat je jezelf en anderen vertelt over waarom iets belangrijk voor jou is. Onderzoek heeft aangetoond dat er tien tot elf basiswaarden zijn. Het voorvoegsel ‘basis’ betekent dat al deze waarden voor alle mensen belangrijk zijn, maar niet per se in dezelfde volgorde.

Wij werken met elf basiswaarden, die grofweg kunnen worden verdeeld in vier waardensets die wereldwijd worden herkend. De basiswaarden zijn afkomstig uit de wetenschap, maar wij hebben ze Nederlandse namen gegeven die goed te begrijpen zijn.

Elf basiswaarden verdeelt over vier waardensets.

Er zijn vier waardensets: pionier, idealist, traditionalist en competitief. Elke waardenset bevat drie basiswaarden, maar de basiswaarde ‘genieten’ komt zowel voor bij de pionier als bij de competitieve. Dit is te zien in de afbeelding hiervoor. Daarom hebben we elf en geen twaalf basiswaarden.

Elk mens vindt alle basiswaarden belangrijk, maar niet in dezelfde volgorde. Een idealist, met de basiswaarden ‘milieu’, ‘maatschappij’ en ‘helpen’, vindt ‘succes’ ook belangrijk, maar niet zo belangrijk als een competitieve. Een traditionalist, met de basiswaarden ‘traditie’, ‘regels’ en ‘veiligheid’, hecht ook waarde aan ‘zelfregie’, maar bij lange na niet zo veel als een pionier dat zou doen.

Onderzoekers hebben vastgesteld dat de eigen waarden – de set die men zelf het belangrijkst vindt – ook worden beschouwd als een goede representatie van het authentieke zelf. Dit vormt de basis voor zowel de persoonlijke als de groepsidentiteit.

Polarisatie ontstaat vooral wanneer men de eigen waarden aan anderen wil opleggen. Als een pionier bijvoorbeeld de basiswaarden ‘genieten’, ‘stimulans’ en ‘zelfregie’ probeert op te leggen aan een traditionalist, zal die traditionalist verontwaardigd reageren. Er is immers geen ruimte meer voor de eigen waarden, wat als een aantasting van de identiteit wordt ervaren.

Hoe sterker men de eigen waarden aan anderen wil opleggen, hoe meer men kan spreken van extremisme. Daarom kennen we in het Nederlands ook de uitdrukking: ‘Laat de ander in zijn waarde’, en dat is een waardevol advies. Hiermee hebben we het concept waarden geïntroduceerd.

2. Karakterkwaliteiten

Naast het respecteren van andermans waarden kunnen we samenwerking ook verbeteren door gebruik te maken van onze samenwerkingstalenten, die we karakterkwaliteiten noemen. Karakter is het deel van de persoonlijkheid waar men een waardeoordeel over vormt. Je kent vast het oordeel over een ‘goed’ of ‘slecht’ karakter. Dit is een moreel oordeel, en binnen de motivatiewetenschap wordt moraliteit beschouwd als een set ongeschreven regels om samen te werken.

Een goed karakter is dus gericht op beter samenwerken, terwijl een slecht karakter geen interesse heeft in samenwerking of het delen met anderen. Veel van deze karaktereigenschappen zijn al door de oude Grieken beschreven als deugden. Volgens de filosofie is een goed leven namelijk het gevolg van goed handelen. De bekendste deugden komen van Plato, die een set van vier formuleerde:

  • Bedachtzaamheid
  • Gematigdheid
  • Rechtvaardigheid
  • Moed

Deze deugden blijken ook noodzakelijk te zijn om samen te kunnen werken. Je kunt namelijk niet samenwerken met iemand die geen enkele maat weet te houden en alleen bezig is met wat hem of haar zelf interesseert. Gematigdheid is dus belangrijk.

Hetzelfde geldt voor moed, omdat je in een samenwerking soms voor jezelf moet opkomen. Doe je dat niet, dan loop je het risico om uitgebuit te worden, en dat is geen samenwerking. De vier deugden van Plato blijken zo essentieel te zijn voor een goed leven dat ze ook wel de kardinale deugden worden genoemd. Kardinaal betekent ‘scharnierend’—de deugden waar andere deugden omheen draaien.

Onze karakterkwaliteiten zijn niet per se afkomstig van Plato, maar zijn gebaseerd op de evolutietheorie. Het idee is dat wijdverbreide eigenschappen een functie hebben. Als mensen ogen hebben, is de kans groot dat dit ons helpt te overleven en voort te planten.

 

Dat geldt ook voor karakterkwaliteiten, want eigenschappen zoals moed en rechtvaardigheid hebben eveneens een functie. Ze helpen ons om beter samen te werken, en onze soort heeft samenwerking tot een kunst verheven.

Hoewel wij allemaal over karakterkwaliteiten beschikken, zijn we er niet allemaal even goed in. Variatie tussen mensen is namelijk een evolutionair principe dat bijdraagt aan overleving en voortplantingssucces. De verschillen in karakterkwaliteiten hangen samen met onze persoonlijkheid, en die verschilt per individu.

Om beter samen te werken, is het belangrijk om rekening te houden met de karakterkwaliteiten waarin we minder sterk zijn. Tegelijkertijd kunnen we optimaal bijdragen door juist de karakterkwaliteiten te benutten waarin we wél uitblinken. Wij definiëren er acht als primair en zestien als secundair. Gemiddeld blijken we vooral goed te zijn in de primaire karakterkwaliteiten: rechtvaardigheid, groepsloyaliteit en betrouwbaarheid.

Top 3 Karakterkwaliteiten  in verschillende werelddelen.

De top drie van karakterkwaliteiten blijken wereldwijd per regio gemiddeld hetzelfde te zijn.

Bruggen bouwen (met Hero Lift)

In de basis kun je bruggen bouwen door allereerst de waarden van anderen te erkennen. Daarmee geef je impliciet aan dat de ander evenveel recht heeft om te bestaan. Dit dempt eventuele morele verontwaardiging. Bruggen bouwen vindt namelijk eerst affectief (op basis van gevoel) plaats en pas daarna cognitief (op basis van verstand). Daarom blijkt overtuigen met feiten maar zelden effectief.

Mensen hebben allemaal dezelfde basisbehoeften: een verlangen naar autonomie, betrokkenheid en competentie. Dit zijn psychologische voedingsstoffen die we willen binnenkrijgen. Om die te bevredigen, jagen we doelen na. De manier waarop we dat doen, verschilt echter per persoon en is afhankelijk van onze waarden.

Als je een gezamenlijk doel hebt, maar de waarden van een ander niet erkent, heeft het geen zin om over oplossingen te praten. De affectieve brug ontbreekt dan nog. Praten over oplossingen zonder erkenning van waarden leidt tot oplossingenjeuk en brengt ons juist verder van het doel af.

Het is daarom belangrijk om de waarden van anderen te herkennen, zodat je ze gemakkelijker kunt erkennen. Dit maakt namelijk duidelijk waarom iemand een bepaald standpunt verdedigt. Een idealist vindt het volstrekt logisch om iedereen te helpen, wat we altruïsme noemen, terwijl een competitieve vooral op zoek is naar de meest effectieve manier om mensen te helpen, wat we effectief altruïsme noemen. Dit is een typisch voorbeeld van hoe mensen hetzelfde doel kunnen nastreven – namelijk helpen – maar daarbij een verschillende route afleggen.

 

Het is dus belangrijk om niet alleen de waarden van anderen te herkennen, maar ook die van jezelf. Daarnaast kan het in kaart brengen van je top drie karakterkwaliteiten helpen om beter samen te werken.

Daarom hebben we een kosteloze profiler ontwikkeld, genaamd Hero Lift. Op 10 maart jl. is deze volledig vernieuwd, wat relevant is voor mensen die hem eerder tijdens de testfase hebben ingevuld. De profiler bevat een vragenlijst die ongeveer tien minuten in beslag neemt en een uitgebreid rapport van 24 pagina’s oplevert.

Wat er met de verzamelde data gebeurt, bepaal jij zelf: je kunt ervoor kiezen om deze voor onderzoek te laten gebruiken of om ze te laten vernietigen. De vragenlijst en de daaruit voortvloeiende data worden echter nooit commercieel gebruikt. In de afbeelding zie je een voorbeeld van de vier waardensets en de acht karakterkwaliteiten.

Hero Lift Essentials pagina's met overzicht van je waarden en scores op de karakterkwaliteiten

De Essentials-pagina’s van het Hero Lift-rapport biedt je in één oogopslag inzicht in je profiel.

Samenvattend

De eerste editie van Bruggenbouwers zit erop, en we hopen dat je een beter beeld hebt gekregen van hoe polarisatie kan ontstaan en wat je eraan kunt doen. Dit is waardevolle kennis, omdat ieder mens moet samenwerken om in zijn of haar basisbehoeften te kunnen voorzien.

Als we goed kunnen samenwerken, kunnen we bergen verzetten. Maar als dat niet lukt, verspillen we alleen maar energie door elkaar te bestrijden. Met ons Hero Lift-instrument en het uitgebreide rapport hopen we je een concreet hulpmiddel te bieden dat kan dienen als een remedie tegen polarisatie.

Document
Heroprofiler.nl

HERO persoonlijk dashboard

In dit dashboard tref je de scores aan van jouw persoonlijke Heroprofiler professional.

Naam: Daniëlle Bakker

Jouw waardenset
  • Waarden vormen een innerlijk kompas waarmee je doelen in het leven nastreeft. Hoewel er veel combinaties van waarden mogelijk zijn, blijken er wereldwijd vier clusters vaak voor te komen: de idealist, de traditionalist, de ambitieuze en de pionier.

    Het kennen van je waarden (en ook die van anderen) maakt duidelijk wat je belangrijk vindt. Ze vormen een belangrijk deel van je authentieke zelf en zouden daarom geïntegreerd moeten worden in je leven en werk. Een verdere toelichting op de onderliggende waarden vind je verderop in het hoofdstuk ‘Maps of Meaning’.

  • Jouw uitdaagfactor

    Leven naar je waarden is belangrijk, maar niet altijd even gemakkelijk. Je persoonlijkheid kan hierbij meewerken of juist tegenwerken, omdat persoonlijkheid vaak leidt tot stabiel gedrag in denken, doen en voelen. Als je iets nastreeft dat niet direct in lijn ligt met je persoonlijkheid, kan dat extra inspanning vergen. Dat is echter geen probleem, zolang het een autonome keuze is—iets wat je daadwerkelijk wilt. We hebben ook jouw persoonlijkheid in kaart gebracht en omgerekend tot een zogenaamde uitdaagfactor.

Karakterkwaliteiten

Karakterkwaliteiten maken deel uit van een goed karakter en worden wereldwijd als inspirerend beschouwd. Er zijn 22 karakterkwaliteiten geïdentificeerd in historische, religieuze en culturele beschrijvingen. Iedereen bezit inspirerende karaktereigenschappen, een talent dat verder kan worden ontwikkeld wanneer men zich er bewust van is en deze eigenschappen vaker toepast.

Op basis van jouw profiel hebben we de 22 karakterkwaliteiten gerangschikt en daaruit jouw top 3 samengesteld. In de grafiek (schaal van 1-100) zie je ook het geschatte potentieel om deze inspirerende karakterkwaliteiten verder te ontwikkelen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat dit gemiddeld binnen een tijdsbestek van 26 weken kan worden bereikt.

Oprechtheid
40
60
4
Rechtvaardig
60
40
4
Nieuwsgierigheid
80
20
4

Persoonlijke score

Ontwikkelpotentieel

Restpercentage



Gedreven door waarden

Werktalenten

Werktalenten zijn sterke eigenschappen die over het algemeen als nuttig worden beschouwd. Onderzoek naar beoordelingen heeft geleid tot de identificatie van 55 werktalenten die bijdragen aan goed functioneren. Iedereen bezit een aantal van deze competenties, talenten die je effectiever kunnen maken in het behalen van je doelstellingen. Een verdiepende toelichting vind je in het hoofdstuk ‘Werktalenten’.

Op basis van jouw profiel hebben we alle werktalenten gerangschikt en daaruit jouw top 5 gedestilleerd. Aangezien er nog ruimte is voor ontwikkeling, hebben we in de grafiek het potentieel aangegeven dat binnen een tijdsbestek van 26 weken bereikt zou kunnen worden als je deze bewust vaker inzet. Daarnaast is er een normscore opgenomen, gebaseerd op een populatie die overeenkomt met jouw profiel. Het is belangrijk om op te merken dat werktalenten slechts één component vormen die bepalen of je effectief bent.

Plichtsgetrouw
40
60
4
Integer
60
40
4
Behulpzaam
80
20
4
Handig
80
20
4
Punctueel
80
20
4

Persoonlijke score

Ontwikkelpotentieel

Restpercentage

Normscore

Schaduwcompetenties

We hebben allemaal een donkere zijde die aan de schaduwkant ligt van onze karakterkwaliteiten. Ook deze donkere kant kan op een constructieve manier worden ontwikkeld en ingezet. Dit zijn wat wij “schaduwcompetenties” noemen. Hoewel er talloze schaduwcompetenties zijn, concentreren we ons op de drie bekendste: narcisme, psychopathie en machiavellisme.

Deze schaduwcompetenties worden soms gezien als uitzonderlijk negatief, vooral in hun extreme vormen, die het sociaal functioneren verstoren en afbreuk doen aan het welbevinden van onszelf en anderen. De mildere varianten komen echter bij iedereen voor en kunnen nuttig zijn om aandacht te krijgen voor goede ideeën, om moeilijke keuzes te maken die anderen soms teleurstellen, of om je invloed te vergroten in sociaal of politiek gevoelige situaties. Ze kunnen helpen bij het bereiken van moeilijk haalbare doelen. Zelfs als je (veel) hoger scoort dan de norm, is er geen reden tot bezorgdheid. De kunst is vooral om samenwerking met anderen als uitgangspunt te houden.

Hoewel er meer dan drie schaduwcompetenties zijn, beperken we ons vanwege de bekendheid en de hoeveelheid wetenschappelijk onderzoek tot narcisme, psychopathie en machiavellisme. In de grafiek (schaal 1-100) vind je jouw persoonlijke score op deze drie, in relatie tot de Nederlandse norm.

Narcisme
Psychopathie
Machiavellisme

Persoonlijke score

Restpercentage

Normscore



Heroprofiler.nl

Werkstijlen

De meeste werkactiviteiten kunnen worden ingedeeld in een van de zes categorieën die men werkstijlen noemt: praktisch, analytisch, creatief, sociaal, organiserend en leidingnemend, afgekort tot PACSOL. Elke werkstijl is opgebouwd uit relevante onderliggende werktalenten. Jouw score op deze werktalenten bepaalt dus je rangorde in werkstijlen. Aangezien het om competenties gaat, zijn ze ook nog verder te ontwikkelen als je ze bewust vaker inzet.

Een enkele werkstijl voorspelt slechts in beperkte mate hoe goed je een taak zult uitvoeren, maar de combinatie van drie werkstijlen geeft een veel beter beld van je functioneren op het werk en binnen een team. Het is belangrijk om op te merrken dat werkstijlen slechts één component vormen die je functioneren bepaalt.

Praktisch
Analytisch
Creatief
Sociaal
Leidingnemend
Organisatorisch

Persoonlijke score

Restpercentage

Normscore

Psychologische basisbehoeften

Alle mensen hebben “voedingsstoffen” voor de geest nodig, die bekend staan als psychologische basisbehoeften. Dit omvat betrokkenheid (betekenisvolle relaties), autonomie (keuzes maken in lijn met je waarden), rechtvaardigheid (eerlijk behandeld worden), en competentie (je bekwaam voelen in je werk en in het leven). Het bevredigen van deze psychologische basisbehoeften vergroot je welbevinden, terwijl het frustreren ervan (het actief hinderen door jezelf of anderen) leidt tot negatieve stress.

Er zijn geen normscores, maar hogere scores op bevrediging leiden consequent tot meer zingeving, eigenwaarde en vitaliteit, terwijl (langdurige) frustratie het risico op burnout en depressie vergroot.

Betrokkenheid
Autonomie
Rechtvaardigheid
Competentie

Bevredigingspercentage

Frustratiepercentage